Wijnstreek - Ycoden-Daute-Isora

Dit wijngebied, dat de oostelijke punt van het eiland Tenerife beslaat (grenzend aan de D.O. Valle de la Orotava), verkreeg zijn D.O. status in 1994.                      Ycoden-Daute-Isora wijnstreek                                                            

De wijn wordt op de thuismarkt verkocht door 24 bodegas. De toegestane blauwe druiven zijn: listán negro (20%), bastardo negro, malvasía rosado, moscatel negro, vijariego negro, negramoll (5%), tintilla en rubi cabernet.

De toegestane witte druiven zijn: listán blanco (70%), bermejuel, bastardo blanco, malvasía, forastera blanca, moscatel, pedro jiménez, sabró, torrontés, verdello, vijariego blanco, gual, en marmajuela. Wijnen: 25% rood, 60% wit en 15% rosado.

De wijngaarden liggen op 100 tot 1.000 meter hoogte, op de steile, lagergelegen hellingen van de Teide. Zij worden geleid volgens het 'espaldera' systeem, en elders langs 'parelles' (geïntroduceerd door de Portugezen in de 16º eeuw). In de hogergelegen wijngaarden ontwikkelen de druiven zich minder goed dan in de lagergelegen wijngaarden. Dit komt door de wolken die de noordwesten Alicios wind met zich mee brengt.

De oogst begint gewoonlijk in augustus - juni is ook mogelijk - en duurt tot oktober, of soms wel november. Gisting: Vroeger gistten de wijnen in 500 liter vaten van kastanjehout, maar tegenwoordig gebruikt men overal roestvrijstaal met temperatuurcontrole. De wijn gist 10 á 14 dagen bij een temperatuur van 18 á 20º C (wit) en 25ºC (rood). De wijnen ondergaan vrijwel geen malolactische gisting. Voor de rijping gebruikt men Amerikaans eikenhout.

Klimaat: De temperatuur ligt tussen de 35º C en de 8º C. Er valt 400 mm regen per jaar en van mei tot augustus waait er de harde Alicios wind.

De oude haven van Garachico, dichtbij Ycoden, was vroeger de belangrijkste haven voor de verscheping van wijn, tot 1708, toen hij bedolven werd door een vulkaanuitbarsting.Ycoden-Daute-Isora DO