Wijnstreek - Plà de Bages

Plà de Bages is een klein gebied achter Barcelona dat voor de Phylloxera epidemie één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Catalonië was. Het gebied kreeg in 1995 de D.O. status en omvat op dit moment 7 geregistreerde wijnproducenten. De belangrijkste producent is Masies d'Avinyó, die Abadal wijnen verkoopt.

Geologie

Grondsoorten: klei, zand en kalk met weinig organisch materiaal.

Klimaat

Pla de Bages in het centrum van Catalonië heeft hogere temperatuurverschillen tussen zomer en winter dan de kustgebieden en de luchtvochtigheid is er lager.

Gemiddelde temperatuur: 13ºC. Jaarlijkse neerslag: 500- 600 mm .

Druiven en wijnbereiding

30% wit: macabeo, parellada, picapoll, chardonnay.

55% rood: garnacha, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon.

Wijnen

De wijnen vertonen gelijkenis met die uit de Penedès, hoewelde opbrengsten wat lager zijn tengevolge van de verschillen in grondsoort en klimaat. Gemiddeld liggen de wijngaarden op 400 m , hetgeen wat hoger is dan in andere gebieden.