70% Monastrell, 30% Cabernet Sauvignon.
Helaas vaak moeilijk verkrijgbaar.
Clio Jumilla, geproduceerd door Bodegas El Nido, is afkomstig van 65 jaar oude wijngaarden en behoort tot de top van Spanje.
22 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken.
De Clio is een mooi gestructureerde wijn met rood rijp fruit, mineralen, roasted tones, mooie ronde tannines en een onvergetelijke afdronk.
Kan goed gecombineerd worden met rood vlees, wild en harde kazen.
Op dronk, maar kan zich tenminste tot 2027 nog verder ontwikkelen.
The Wine Advocate:
"The 2017 Clio was produced with 70% Monastrell and 30% Cabernet Sauvignon, and despite the warm and dry year, it has a little less alcohol than the 2016. It fermented in stainless steel with neutral yeasts and matured French and American oak barrels, where it also underwent malolactic and 23 months of élevage. Even this shows nice integration of the oak; Miguel Gil told me the wine from 2017 was so powerful and concentrated that it absorbed the oak like never before. And it's true that both wines from 2017 feel a lot less oaky and more balanced, and they have all the ingredients for a long time in bottle. There are some ashy and smoky undertones and a full-bodied palate with fine tannins a chalky texture and some sweet spices, still young and with a long life ahead of it in bottle."
Luis Gutierrez, Sep. 2020
Kwaliteit |
---|
Iets lagere kwaliteit dan de blauwe Juan Gill. Dit zie je echter ook in de prijs. Zeer gunstig geprijsd. Kan eigenlijk niks tegen op.
Kwaliteit |
---|
jammer van de prijs maar o zo zeldzaam
Kwaliteit |
---|
topwijntje ,krachtig maar toch fluweelzacht