100% Tinta de Toro (Tempranillo).
Jaargang 2013 kreeg de hoogste score in Guia Penin 2016: 98 punten!
Van Alabaster wordt verwacht dat het de opvolger van Termanthia zou kunnen worden (de familie EGUREN verkocht Termanthia in 2007 aan Moet & Chandon en startte in hetzelfde jaar een nieuw project: Bodegas Teso la Monja)).
De familie Eguren zet consequent haar traditie van zorgvuldigheid en kwaliteit voort. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine dozen verzameld om beschadiging te vermijden. De opbrengst bedraagt 10hl/ha.
16 maanden gerijpt op Frans eiken. Uitsluitend geoogst van druivenstokken van 65 tot 100 jaar oud. Volle aromatische wijn met tonen van pruimen, zwarte bessen, kersen, mineralen, prachtige tannines en een grootse finale.
Uitermate geschikt om op te leggen. Deze wijn zal zich tenminste 20 jaar na botteling nog verder kunnen ontwikkelen.
Wine Advocate:
I tasted the 2017 Alabaster next to the 2016, two wines from the same plots and same vinification and aging in very different years. This 2017 is not heady and ripe, as would correspond with a warm, dry and very early harvest. It should also be understandably oaky after 18 months in brand-new French oak barrels. Surprisingly enough, it's terribly aromatic, expressive and floral, jumping out of the glass, with an extrovert personality, with a lactic touch and some notes of licorice, with better-integrated oak and more freshness than the 2016. The oak is less evident (they have changed the toast of the barrels, but they still use 100% new oak) and more integrated. This is still a modern and generously oaked Tempranillo, but in the overall context, it's the least oaky of all their wines I tasted this time.
Luis Gutierrez - Dec 2019